PIKANTNO, MEKANO, SOČNO

Za piletinu, svinjetinu, ali I RIBU: 5 najlepših recepata za MARINADE zbog kojih će meso biti "prste da poližeš"

0

Prilikom pripremanja mesa na roštilju vrlo važnu ulogu u njegovom spremanju ima mariniranje, a ovo su neke od najlepših marinada koje daju ukus i mekoću mesu 

5 NAJLEPŠIH MARINADA ZA MESO I RIBU
5 NAJLEPŠIH MARINADA ZA MESO I RIBU foto: Shutterstock /Ground Picture

Ako je i vaš izbor za prvomajske praznike roštilj sigurno znate da je najbolje da meso bar nekoliko sati pre pripreme stavite u marinadu da omekani i poprimi ukuse

 

Bilo da je u pitanju svinjsko ili pileće meso jedno je sigurno - ono odstojalo je em ukusnije, em mekanije, em se brže sprema. Bez obzira da li ga pečete na ćumur, struju ili drva svako meso je ukusnije kad mu se dodaju odrđeni začini.

 

Donosimo vam 5 najlepših marinada koje obavezno morate da isprobate.

Osnovna marinada

 

Sastojci:

 

  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 100 ml jabukovog sirćeta
  •  ½ kašičice soli
  • sveže krupno mleveni biber
  •  3-4 čena belog luka

 

Priprema:

 

Beli luk usitnite, dodajte so i biber i sirće i izmešajte. Zatim dodajte ulje, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. Ovom marinadom se može marinirati i riba. U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsti različitih marinada.

 

BBQ marinada

 

Potrebno vam je:

 

  • 1 šoljica kečapa
  • 2 kašičice šećera
  • ½ šoljice vode
  • ¼ šoljice sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica crvene paprika
MESO JE UKUSNIJE KAD ODSTOJI U MARINADI
MESO JE UKUSNIJE KAD ODSTOJI U MARINADI foto: Promo

Priprema:

 

Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.

 

Marinada od senfa 

 

Potrebno je:

 

  • 2 kašike senfa
  • 4 kašike majoneza
  • prstohvata mlevenog bibera
  • 2 glavice luka
  • 1 limuna
  • 2 lovorova lista
  • so

 

MARINADA OD SENFA MESO ČINI MEKANIJIM
MARINADA OD SENFA MESO ČINI MEKANIJIM foto: Profimedia

Priprema:

 

Meso u njoj treba da stoji najmanje 8 sati pre spremanja. Preko svakog parčeta se posipa biber, dodaje se smesa od majoneza i senfa, jedan lovorov list i luk iseckan na kolutiće. Svi slojevi se prelivaju sokom od jednog limuna. Meso se soli, pre nego što se stavi na roštilj.

 

Mlečna marinada

 

Potrebno je:

 

  • 1 čaša kiselog mleka
  • 5 čenova belog luka
  • malo kurkume
  • malo karanfilića
  • cimet 
  • sok od jednog limuna

 

MLEČNA MARINADA JE ODLIČAN IZBOR ZA PILETINU
MLEČNA MARINADA JE ODLIČAN IZBOR ZA PILETINU foto: Shutterstock / Tatiana Vorona

Priprema:

 

Sve sastojke pomešati, premazati meso njima i ostaviti da stoji preko noći. Pre nego što stavite mesto da se peče posolite ga. Ako volite ljuto možete da dodate i malo ljute paprike. 

 

Marinada od tamnog piva

 

Potrebno je:

 

  • 200 ml kečapa
  • 100 ml jabukovog sirćeta
  • 330 ml tamnog piva
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašika belog luka u prahu
  •  ½ žličice mlevenog čilija

 

MESO DOBIJA SAVRŠEN SLATKAST UKUS OD TAMNOG PIVA
MESO DOBIJA SAVRŠEN SLATKAST UKUS OD TAMNOG PIVA foto: Veronika Kovalenko/Shutterstock

Priprema:

 

Kao i kod osnovnog recepta za BBQ sos, i ove sastojke treba prokuvati. Sve sastojke stavite u posudu za kuvanje i uz konstantno mešanje kuvajte na umerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni sos prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižidru.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće 

 

makonda-tracker